Hur många ggr har ni inte kommit till jobbet efter att ha varit sjuk ett par dagar, en vecka, och fått frågan "Vad har du varit för sjuk då?".. Räcker det inte med att man ÄR eller har varit DÅLIG! Måste man nu också deklarera Vad man var för sjuk, innebär det också vilka symptom man haft, inkubationstid eller vad? För er information, om någon en gång till frågar er Vad ni varit för sjuk, häv ur er denna information till vederbörande:
Infektion (av senlatin infectio, ytterst av latin inficio ’förgifta’, ’besmitta’) är ett tillstånd som uppkommer när en mikroorganism eller ett virus invaderar en annan organism. Tillståndet behöver inte leda till sjukdom, men i dagligt tal används ordet infektion synonymt med infektionssjukdom.
Det som händer vid förkylning är att kroppens slemhinnor attackeras av viruset och som en motåtgärd, svullnar upp och producerar mer slem än vanligt. Detta visar sig som snuva, täppt näsa och hosta. De svullna slemhinnorna kan även orsaka värk över näsrot och panna. Hög feber uppstår däremot först när förkylningen övergått till en bakterieinfektion. Det är också först då som en antibiotikakur kan sättas in, då antibiotika bara biter på bakterier, inte på virus. Vid förkylning brukar man också få ont i halsen, vilket beror på att näsa och svalg är inflammerade. Ibland drabbar virusinfektionen även stämbanden och man får då en stämbandskatarr som ofta orsakar heshet.
En vanlig missuppfattnig är att förkylning orsakas av kyla, vilket alltså är fel, även om namnet härstammar från den tron. För att bli förkyld i dess egentliga bemärkelse krävs närvaro av förkylningsvirus. Huruvida nedkylning av olika grad kan påverka kroppens immunsvar på så sätt att man sedan lättare får en förkylning är fortfarande omdiskuterat. Vanlig förkylningsssnuva kan ibland förväxlas med allergisk snuva, allergisk rinit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar